Çiğ Veya Doğal Gıdalar İşlenmiş Gıdalardan Daha İyimi?
Günümüzde birçok insan, az işlenmiş veya işlenmemiş gıdaların sağlıkları için daha faydalı olduğunu düşünürler. Birçok insan küçük çiftliklerin daha iyi ve sağlıklı gıda kaynakları olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, sağlığı korumak için bazı işlem türlerine ihtiyaç vardır. Çiğ et ve kümes hayvanlarını güvenli bir şekilde yemek için bir tür işlem yapılır. Benzer şekilde, süt pastörize edildiğinde, hastalığa neden olan mikropları öldürecek kadar uzun süre ısıtılarak güvenli hale getirilir. Çoğu besin maddesi kalsiyum, protein vb. pastörize edildikten sonra sütte varlığını devam ettirir.
Çiğ Süt Faydalı Bakteri Kaynağı Mıdır?
Çiğ süt bakteri içerir ve bazı bakteriler zararlı olabilir. Bu sebepten dolayı, çiğ süt tüketmeyi düşünüyorsanız, zararlı bakterilerden kaynaklı hastalıkların oluşabileceğini bilmeniz gerekir. Gıdalardaki bakterilerinin tamamının insan sağlığına zararlı olduğunu söylemek doğru değildir. Mesela peynirde oluşan küf/bakteri yi bazı insanlar sağlığa zararlı olmasından dolayı almaz ve küflenen peyniri çöpe atarlar. Oysaki o bakteri sağlığa faydalı bir bakteridir.
Bazı bakteri türlerinin sağlığınız için yararlı olabileceğini düşünüyorsanız, onları bu kadar yüksek risk içermeyen gıdalardan almayı düşünün. Örneğin, yoğurt ve kefir gibi pastörize fermente gıdalar, tüketmek için güvenli olan bakteriler içerir.
Uzun Zamandan Beri Süt İçen İnsanlar Tanıyorum Ve Hiç Hasta Olmamışlar. Neden?
Çiğ sütte mikropların varlığı tahmin edilemez. İnsanlar hastalanmadan uzun süre içebilir ve bozulan süt insan sağlığına uzun vadede zarar verebilir.
Çiğ Süt Tüketimindeki Başlıca Riskler Nelerdir?
Çiğ Süt Nedir? Çiğ süt, zararlı bakterileri öldürmek için hiçbir işlemden geçmemiş herhangi bir hayvanın sütüdür. Çiğ süt, sizi çok hasta edecek veya öldürecek zararlı bakteriler ve diğer mikropları taşıyabilir. Birçok farklı gıdadan, gıda kaynaklı hastalık almak mümkün olsa da, çiğ süt en riskli olanlar arasındadır.
Çiğ sütün sağlığına faydalı olduğunu düşünen bazı insanlar olabilir. Çiğ sütteki mikropların neden olduğu zararlar nedeniyle araştırmadan tüketilen sütler sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Çiğ sütten hastalanmak, günlerce ishal olmak, mide krampı rahatsızlığı ve kusma anlamına gelebilir. Çiğ süt içen bazı insanlar, felç oluşturabilen Guillain-Barre sendromu ve böbrek yetmezliği, felç ve hatta ölüme neden olabilecek hemolitik üremik sendromu dâhil olmak üzere ciddi veya hatta hayatı tehdit eden hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır.
İşte Bilmeniz Gereken Bazı Şeyler
Hastalık, insanların uzun süredir hastalanmadan tükettiği aynı marka ve çiğ süt kaynağından ortaya çıkabilir. Uzun süre hastalanmamamız bizim çok sağlıklı olduğumuz anlamına gelmez. Tam tersine verem ve tüberküloz gibi hastalıklar süreç içerisinde biz farkında olmadan oluşan mikroplar sayesinde ortaya çıkmaktadır.
Bazen çiğ sütte oluşan çok çeşitli mikroplar insanlara zarar verebilir. Bu mikroplar arasında Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria ve Salmonella bulunur. Her hasta kişinin semptomları mikrop tipine, kontaminasyon miktarına ve kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak değişebilir.
Çiğ Süt İçerken En Çok Kimler Risk Altındadır?
Kontamine çiğ süt içmekten hastalanma riski, bebekler ve küçük çocuklar, yaşlı bireyler, hamile kadınlar ve kanser, organ nakli veya HIV gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için hastalanma oranı daha fazladır. Çocuklar ve yetişkinler ve her yaştan sağlıklı insan, zararlı mikroplarla kirlenmiş çiğ süt içerse çok zarar görebilir ve hatta ölebilir.
Çiğ Süt Tüketmek Bana Veya Aileme Zarar Verebilir Mi?
Evet. Çiğ süt insanda ciddi zararlara neden olabilir. Çiğ süt ve yumuşak peynir, dondurma ve yoğurt gibi çiğ süt ürünleri, zararlı bakterilere ve ciddi hastalıklara, hastaneye yatma veya ölüme neden olabilecek diğer zararlı mikroplar bulundurur. Bu zararlı mikroplar arasında Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria ve Salmonella bulunur.
2012 senesine kadar CDC’ye aktarılan 127 çeşitli salgın hastalıklarının çiğ sütle ilişkili olduğu ortaya çıktı. Bu salgınlar arasında çok çeşitli hastalıklar ve yine birçok hastaneye yatış vakası yaşandı. Salgınların çoğuna Campylobacter, Shiga toksini üreten E. coli veya Salmonella bakterileri neden olmuştur. Çok sayıda çiğ süt tüketiminden kaynaklanan bu salgın genellikle çocukları etkilemiştir. Bu süre zarfında CDC’ye bildirilen çiğ süt salgınlarının % 60’ına 10 yaşından küçük en az bir çocuk dahil olmuştur. 1 ila 4 yaşlarındaki çocukların vakası bu salgınlardaki Salmonella hastalıklarının % 40 oranında ve Shiga toksininin neden olduğu hastalıkların % 30 oranında olmuştur.
Hastalıkların çoğu daha önceden bilinen salgınlardan olmayıp yeni keşfedilen hastalıklardandır.